Gårdbrukerne Bjørn Øren og20160130 250 bakkjen01 Bodil Hovland Øren opplevde at ekstremvær tok med seg fjøstaket for andre gang.

Ekteparet ble møtt av et spesielt syn da det lysnet av dag lørdag morgen. Kvelden før hadde ekstremværet Tor tatt med seg flere tak på gården. Familien fant det best å søke tilflukt i kjelleren.

– Eg må prøve å få oversikt over veiret sine herjingar. Men dette ser ikkje bra ut, sier Bjørn  Øren til VG mens han ser at taket på den samme sauefjøs- og stallbygningen som mistet taket under nyttårsorkanen i 1992 – enda en gang ligger på bakken.

20160130 600 bakkjen02


Spiddet traktoren

Det var NRK Sogn og Fjordane som først meldte om dei orkan-ramma gårdbrukarane fredag kveld.

I kaoset har orkanen også dratt med seg materialer og gjenstander i tillegg til fleire tak på gården. En solid takbjelke har kilt seg tvers igjennom motoren på traktoren på gården.

20160130 600 bakkjen03
TVERS GJENNOM MOTOREN: Orkanen Tor sendte solid treverk gjennom motoren på familien Øren Hovlands traktor.
Foto: Privat

– Jeg slet hardt for å få planken løs. Men den satt bom fast, beskriver Øren.


Kom hjem til kaos

Han er med i brannvesenet, og hadde sin fulle hyre med å feste båter og rydde etter orkanen sine herjinger fredag kveld. De rykket også ut til ras og ein pipebrann.

Då han kom heim til gården, var herjingane verre der enn nokon stader han hadde vært.

– Eg skulle slå på generatoren etter at strømmen gikk. Da smalt det noe helt jævlig. Vi måtte bare sørge for å få ungene ned i kjelleren på huset her. Fleire så at taket på fjøset løsnet og havnet på bakken foran traktoren, beskriver Øren.


Brakketak forsvant også

Han driver et lite ridesenter på gården saman med kona Bodil, og også taket på ei brakke som er tilknyttet senteret for avgårde med orkanen.

Bjørn Roald Øren opplevde også orkanen for snart 25 år siden. Men Tor var sterkere, meiner sunnfjordingen.

– Det er gjort vesentlig meir skade hos oss nå enn den gangen, konstaterer Bjørn Øren mens han forsøker å få oversikt over skadene og kva som må gjerast.

Det blir ingen frihelg...

 

Kilde: VG

Fjellet

Fjellet
Fjellet 2

Eikefjord

Eikefjord 1
Eikefjord 2

Hallen

Hallen 1
Hallen 2