20090608-250-china9-063Røde Kors Nordisk United World College i Flekke og Universitetet i Ningxia har de siste fem årene utvekslet lærere på årsbasis. 

 


Tom Nekstad og Christian Vik kom nylig tilbake til Norge etter et spennende og lærerikt år i Kina.

-Vi har fått oppleve mye og mangt her borte, sier Tom engasjert. Til daglig har de to norske fredskorpserne undervist på Universitetet i Ningxia og ved Røde Kors sitt hovedkontor i regionen. 

 -Vi lærer naturligvis ikke bare bort mens vi er her, forteller Tom. - Dette har vært et utviklende år for oss begge på veldig mange plan. –også har vi faktisk blitt betydelig bedre ping-pong spillere etter dette året, sier Nekstad lattermildt.

Fredag 12. juni kl 1900 har Nærleiken i Eikefjord gleden av å få Nekstad og Vik på besøk. De vil vise bilder og fortelle om sine opplevelser i Kina.

Gutta har bodd i byen Yinchuan. -En flott by å bo og leve i, og den har blitt mer eller mindre som ett hjem for oss, forteller Tom. Han og Christian har i et år lært seg å takle hverdagen i Kina. Landet har mange fellestrekk med Norge, men landet har minst like mange forskjeller.

Rett ved siden av Universitetet der de jobbet, er det et yrende marked. Et marked som setter sansene i sving med alle sine lukter, smaker og lyder. Maken til impulsstimulering må en lete lenge etter i Norge. Mange rare ting å se på (for en nordmann). Frukter, nøtter, krydder og grønnsaker som er både kjente og ukjente. Levende fisk og dyr i alle varianter. Helgrillet and og sjokoladepopcorn. Sukkerglaserte dadler og mye annet godt.

På restaurant i Kina er det også andre spilleregler enn her hjemme. Man bestiller ved å rope høyt etter kelneren, man har råd til å spise ute fordi det er rimelig i forhold til hjemme og man får pinner som bestikk. Man kan kaste ting på gulvet og legge ting på bordet som man vanligvis ikke ville ha kunnet hjemme. Det er koselig å spise ute, og lommeboken har det greit etterpå også.

–Nå gleder vi oss til å videreformidle alle våre inntrykk fra året som fredskorpsere. Kina er mangfoldig og spennende, avslutter Nekstad.

Foredraget blir holdt på selveste ”Verdensdagen mot barnearbeid”. 

–En av Nærleiken sine fanesaker er ”distriktspolitikk i et globalt perspektiv”, så dette foredraget om Kina er midt i blinken, sier Gro på Nærleiken. - Vi gleder oss veldig, og håper mange vil komme.


20090608-525-china9-170

Fjellet

Fjellet
Fjellet 2

Eikefjord

Eikefjord 1
Eikefjord 2

Hallen

Hallen 1
Hallen 2