Hei sambygdinger og evt andre lesere
Her kommer et brev fra 4 eikefjordinger i utlendighet (må ikke forveksles med elendighet!). Vi har bodd i Malawi i 6 uker nå, og har det veldig godt. Det er regntid her, men sammenlignet med hva dere har opplevd i januar, kan nok ikke dette kalles mye nedbør. Det regner mye når det først regner, men så langt har vi hatt en nydelig sommer! Det er varmt her, og vi prøver å bevege oss sakte. Litt vanskelig for Brigt, men han begynner å venne seg til å spille kort med kone og barn... 

     

Det har vært ei begivenhetsrik tid så langt, så at vi har vært hjemmefra i bare 6 uker er vanskelig å forstå. Inntrykkene er mange, og det er mye som skal på plass i en etableringsfase.
Brigt og jeg har begynt å undervise, jeg i biologi og Brigt i matematikk. Klassene består av både jenter og gutter, og antallet elever ligger mellom 40 og 50 i hver klasse. Elevene har ikke skolebøker, så tavleundervisning er avgjørende. Det finnes noen pensumbøker på biblioteket, men ikke nok til alle. Derfor må vi lærerne bære med oss bøkene og dele ut de gangene det er behov for å bruke bok. I tilleg må all kunnskap skrives ned i kladdebøkene slik at en kan lese på stoffet også hjemme.
Vi har fått oss hjelp i huset, og i hagen. Idun og Trygve tilbringer mye tid sammen med Mecklina. Hun lærer dem engelsk, Chichewa, og Malawiske leker og sanger. Ei trivelige jente. Vi har ikke så veldig stor hage, men også her har vi laget oss en liten åkerflekk. Jacob er vår lokale helt når det gjelder å tilrettelegge grønnsaksåkeren, og vise oss hvordan og hvor vi får tak i fisk, høns, kassava, bambus og hva vi trenger til våre små ”bønder i Afrika”-prosjekter. I dag skal vi av gårde og hente oss kyllinger til vårt nylagde hønsehus. Har også bestilt noen Guinea Fowls (perlehøns).
Dere fikk kanskje med dere at kronprinsesse Mette-Marit besøkte Malawi. Det var selvfølgelig en viktig happening for oss. Alle skandinaver i landet ble invitert til ambassadørens hus til en samling en kveld. Da fikk alle barna håndhilse på henne, samt at hun tok seg tid til å snakke litt med noen utvalgte. Vi ble lettere overrasket da vi fikk beskjed om å komme. Det var veldig hyggelig. Da fikk vi anledning til å fortelle litt om vennskapskommunesamarbeidet mellom Nkhotakota District Assembly og Flora kommune. Våre kollegaer på skolen sa det var god dekning både på tv og radio her i landet om kronprinsessens besøk.
Inntrykkene er som sagt mange, og forskjellene på mange måter store til vårt hjemlige liv, men når alt kommer til alt er det mye likt også. Selvom mennesker har forskjellig kulturer i ulike deler av verden, består hverdagen mye av det samme. Vi bekymrer oss for barna våre, vi arbeider for maten, vi ønsker oss ting vi ikke har, vi har alle behov for omsorg, osv osv. Det er lett å få venner i Malawi. Folk er åpne og inkluderende. Dette vil bli et spennende år for oss. Og et viktig år for oss som familie. Vi har god tid til å hygge oss sammen vi fire. Vi tenker mye på Eikefjord, på venner og kjente, på Koriander, på dyra våre, på hus og heim. Ikke fritt for at vi noen ganger savner alt det vante. Vi har jevnlig kontakt hjemover, og vet at bortsett fra været, så står det bra til.

Helsing Gro, Brigt, Idun og Trygve

Fjellet

Fjellet
Fjellet 2

Eikefjord

Eikefjord 1
Eikefjord 2

Hallen

Hallen 1
Hallen 2