Det ble den 2 og2010-laks 3.12 gjennomført gytefisktelling i vassdraget med 3 dykkere. Sikten var moderat og vannstanden god for flytedykking. Dykking var planlagt gjennomført 14 dager tidligere, men dette var ikke mulig grunnet høy vannstand. Gytingen hadde pågått en stund, og gyteaktiviteten virket til å være på hell. Dette understøttes av et stort antall utgytte laks som ble observert helt nede i de nederste 300 meterne av vassdraget, hvor det ikke er gyteaktivitet. Understående tall er derfor å anse som konservative minimumstall.

Det ble observert 583 gytelaks, hvorav 114 smålaks, 319 mellomlaks og 150 storlaks. 2 av fiskene hadde tydelige ytre kjennetegn som tilsa at de var oppdrettslaks. I tillegg ble det observert 2 regnbueørret.

183 (31%) av laksene ble observert oppstrøms Gygrefossen, de resterende 400 (69%) nedstrøms fossen. Av de 183 oppstrøms fossen ble bare 2 observert i sideelven Sørelva. Det var lite vann i Sørelva, og observerte gytegroper tyder på at laksen har vært der, gytt og så trukket seg tilbake i hovedløpet. Dette understøttes av et stort antall laks observert der hvor Sørelva og hovedløpet møtes. Det ble, i motsetning til 2011, ikke observert laks oppstrøms Endestadvannet.

Nedstrøms Gygrefossen ble 229 av laksene observert ved Osen Gård, 154 i Svardalen og 17 på Osa. Laks ble observert på alle gyteområder i vassdraget, hvilket indikerer god spredning på rognen. I tillegg til ovenstående tall kommer de 27 laksene som er strøket for rognplanting våren 2013.

Totalt sett indikerer dette en gytebestand på minimum 610 individer, sannsynligvis er det reelle antallet 15-25% høyere grunnet begrenset sikt, dykking utført senere enn optimalt og det faktum at man på deler av elvestrekket burde vært 4 – 5 dykkere for å få full oversikt. Gitt standardbetraktninger om en historisk snittvekt på 4,75 kg og 50% hofisk, indikerer dette 1 450 kg hofisk i gytebestanden. Dette er 35% mer enn det fastsatte gytebestandsmål for vassdraget. Gytebestandsmålet kan derfor ansees som oppfylt i 2012. Spredningen på gytefisken tilsier imidlertid at det fremdeles er potensiale for jevnere fordeling mellom oppstrøms og nedstrøms Gygrefossen, da gytebestandsmålet er overoppfylt under fossen og noe under mål over. Videreføring av de fastsatte fangstbegrensninger, utbedring av fisketrappen i Gygrefossen og rognplanting i øvre del vil forhåpentligvis bidra til å gjøre fordelingen enda bedre.

Oppsummert betyr dette betyr at vassdragets gytebestandsmål ble oppfylt for tredje år på rad. Flere detaljutregninger vedrørende gytebestanden følger i forvaltningsrapporten for vassdraget som planlegges ferdig til påske.

Med vennlig hilsen,
Helge Anonsen
Elveeigarlaget Osen og Vestre-Hyen

Fjellet

Fjellet
Fjellet 2

Eikefjord

Eikefjord 1
Eikefjord 2

Hallen

Hallen 1
Hallen 2